Wijn serveren

Het op de juiste temperatuur serveren van een wijn is en blijft een moeilijk punt. Onder wijnpuristen heerst de mening dat het ’Precies Goed‘ moet zijn. En daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. Wijn op de verkeerde temperatuur serveren kan ongewenste gevolgen hebben voor de smaak.

Te warme rode wijn
Rode wijn wordt log als hij te warm wordt geserveerd, doordat de alcohol te snel gaat verdampen en te nadrukkelijk aanwezig is. Dit is een probleem dat we helaas veel te veel in restaurants tegen komen: je krijgt je wijn geserveerd op de idioot hoge temperatuur van een graad of 22. Dat is misschien wel de huidige ‘kamertemperatuur’, maar absoluut te hoog voor een rode wijn. De ‘kamertemperatuur’ dateert nog uit de tijd voor de centrale verwarming. Toen werden delen van de kamer niet warmer dan een graad of achttien in de winter. Dat is inderdaad de juiste temperatuur. Vergeet dus die ‘kamertemperatuur’: dik achterhaald. De juiste temperatuur is doorgaans 16 tot 18 graden.

Te warme witte wijn
Te warme witte wijn is helemaal een ramp! De frisheid is compleet verdwenen. Wat rest is een dikke logge smakeloze toestand. Absoluut niet aan beginnen. Altijd koelen tot een graad of 10 tot 14.

Te koude rode wijn
Ook een ramp! Als je rode wijn te koud serveert, laten we zeggen koelkasttemperatuur, dan wordt hij doorgaans knalhard, doordat de tannines flink de overhand nemen. Toch is het probleem van te koude wijn makkelijker op te lossen dan die van te warme: wijn inschenken in het glas in de handen een beetje opwarmen. Dit is dus nog wel te doen.

Te koude witte wijn
Ook dit kom je regelmatig tegen: de misvatting dat witte wijn koud moet zijn. Hij moet inderdaad ‘gekoeld’ zijn wat niet hetzelfde is als 3 tot 5 graden. Het is geen bier! Men zet de wijn in de koelkast na de aanschaf en haalt hem er pas uit ten tijde van de consumptie. Logische gedachte maar toch een vergissing. Te koude witte wijn laat te veel zijn zuren zien en veel te weinig fruit. Maar goed...: dezelfde remedie als bij rood kan je uit de kou helpen: even het glas in de handpalmen opwarmen en genieten maar!

De oplossing! Daar draait het natuurlijk om! Hoe zorg je ervoor dat het allemaal ‘Precies Goed’ is? Wel... we zouden geen handelaren zijn als we niet duidelijk zouden maken dat de meest ideale oplossing voor het serveren van wijn op precies de juiste temperatuur zou zijn:

Een wijnklimaatkast
Het ideaal van elke wijnliefhebber! Hiermee houd je continu je wijnen precies op de juiste drinktemperatuur. Deze koelkasten hebben twee compressoren die voor een temperatuur van een graad of 5 onderin en een graad of 18 bovenin zorgen. Vanonder stijgt de temperatuur dus gelijkmatig richting de bovenkant. Wijnklimaatkasten hebben vijf niveaus/legplateaus. Een ideale situatie zou er als volgt uit zien: 

+ 18°C Zware rode wijnen als Rhône, Bordeaux of cabernet sauvignon, sangiovese of merlot
  Lichte rode wijnen als Beaujolais, Loire of Oostenrijks/Duitse rode wijnen
  Rosé en lichte zoete witte wijnen
  Droge en zware witte wijnen
+ 6°C Mousserende wijnen