Wijnkoelkast ABC

Wat is nu eigenlijk een wijnkoelkast?

In feite is een wijnbewaarkast of wijnklimaatkast niet veel meer dan een luxe koelkast... Maar toch, er komt toch nog wel wat meer bij kijken dan de ‘gewone’ koelkast die u in de keuken heeft staan! Beschouwt u onderstaande alfabetische lijst (te beginnen onder de afbeelding) als een hulpmiddel wanneer u de details van een kast beter wilt begrijpen. We leggen niet alleen de ‘technische’ maar vooral de ‘praktische’ kant aan u uit. Staat de door u gezochte term er niet bij? Laat ons dat dan weten en wij leggen het u per ommegaande uit!

Wijnbewaarkasten en Wijnklimaatkasten

Het meest essentiële onderscheid binnen de gekoelde wijnkasten is die tussen de ‘wijnbewaarkast’ en de ‘wijnklimaatkast’. In de dagelijkse praktijk is het verschil gebaseerd op het feit dat de bewaarkast één constante temperatuur heeft en de klimaatkast verschillende temperatuurzones heeft: bovenin warmer dan onderin. Tevens zijn er ook klimaatkasten met afzonderlijk in te stellen zones. Alle wijnkoelkasten kasten zorgen voor het handhaven van de ingestelde temperatuur onder veel verschillende omstandigheden.

Multifunctionele wijnklimaatkasten: Wijnbewaar- en wijnklimaatkast in één!

Sommige wijnkoelkasten van het merk Avintage kunnen voor meerdere doeleinden worden ingesteld. Een wijnklimaatkast met meerdere zones kunnen zo worden ingedeeld dat u een zone creëert voor het bewaren van uw wijnen op serveertemperatuur en een aparte zone voor uw wijnen op bewaartemperatuur (12 graden).

Aansluitwaarde
Dit zou je kunnen omschrijven als het stroomverbruik van een apparaat bij standaard gebruik. Dit is een belangrijk gegeven om te kunnen bepalen of u dit apparaat aan kunt sluiten op een bepaalde (electrische) groep in uw huis. Een doorsnee groep met een stop van 16 ampère kan in totaal apparaten en lampen van stroom voorzien met een gezamenlijke aansluitwaarde van 3680 Watt (16A x 230V). Wijnkoelkasten variëren in aansluitwaarde van ongeveer 110 tot 170 Watt. Dus van twee flinke gloeilampen. De aansluiting op een willekeurige groep zou in normale omstandigheden dus geen problemen mogen opleveren. Neem bij twijfel contact op met een erkend installateur.

Acaciahout
Alle houten plateaus van de Liebherr kasten zijn handgemaakt van de hardhoutsoort 'acacia'. Het is een erg duurzame lichtgekleurde houtsoort. Extra planken zijn als accessoire leverbaar.

Actief koolfilter
Wijnkoelkasten worden middels een ventilator van verse lucht voorzien. Dit is belangrijk om de lucht in de koelkast vers en voldoende vochtig te houden. Om te voorkomen dat ongewenste geurtjes of bijvoorbeeld sigarettenrook de koelkast binnen dringen is een actief koolfilter aangebracht. De fabricanten adviseren om deze filters, die de geurtjes als het ware absorberen, jaarlijks te vervangen. Het vervangen kan eenvoudig zelf gedaan worden en is leverbaar als accessoire.

Bewaarkast
wijnen direct op de juiste temperatuur te serveren. Zo kan deze bewaarkast dus voor meerdere doeleinden worden aangeschaft. Overigens is het zo dat als u de kast aanschaft uitsluitend met de doelstelling de wijnen te laten rijpen, een temperatuur van 10-13 graden ideaal is. Het belangrijkste is dat de temperatuur niet schommelt. Dat is nu juist hetgeen waar een wijnbewaarkast goede diensten kan bewijzen.

Capaciteit
Het woord ‘capaciteit’ is op zich niet zo’n lastige term, maar behoeft hier toch een beetje uitleg. De capaciteit van de wijnkasten wordt uitgedrukt in aantal flessen. Dit gaat altijd om een benadering en ook altijd om flessen van het ‘Bordeaux’ formaat. Dat zijn flessen met een strakke rechte vorm en echte ‘schouders’. De Bourgogne fles is dikker en heeft wat afhangende ‘schouders’. In een wijnkoelkast passen dus altijd meer Bordeaux flessen dan Bourgogne flessen. Iets om rekening mee te houden als u een wijnkast aanschaft voor uw voorraad.

Circulatiekoeling
Middels een ventilator (en het actief koolfilter) wordt continu frisse lucht door de wijnkast gestuurd. Dit zorgt voor een optimale luchtvochtigheid (50 - 80%) en luchtkwaliteit.

Cliplabels
Handige kunststof clips voor de kasten van Liebherr die u op de plateaus bevestigd. Met een beschrijfbaar kaartje heeft u een mooi overzicht van uw voorraad.

Compressor
De compressor regelt de temperatuur een koelkast. Voor de wijnkoelkast heeft men gekozen voor een trillingsvrije ophanging. Een absolute randvoorwaarde om wijnen rustig te kunnen laten rijpen. Speciale veiligheidsvoorzieningen zorgen ervoor dat de temperatuur in de wijnkast gelijk blijft, ook al daalt de omgevingstemperatuur. Zie ook het kopje ‘omgevingstemperaturen’.

Isolatieglas
De uitvoeringen met een glazen deur zijn allemaal voorzien van getint isolerend glas om UV straling geen kans te geven en de temperatuur constant te houden.

Klimaatkast
Bent u meer op zoek naar een wijnkast waarin u uw wijnvoorraad kunt bewaren voor het dagelijkse gebruik? Ook hier kunnen wij u mee van dienst zijn met de wijnklimaatkasten van Liebherr. De voordelen van de wijnbewaarkasten gelden in grote lijnen ook voor deze kasten. Onderin de wijnkast kunt u de temperatuur instellen tussen de +5 en +7 graden Celcius. In het bovenste gedeelte varieert dit van +16 graden tot +18 graden Celcius. Zo creëert u in totaal 5 verschillende temperatuurzones. Uw champagne dus onderin, rosé in het midden en uw betere rode wijnen bovenin. Altijd bij de hand en altijd op de juiste temperatuur.

Lavasteen
Enkele wijnklimaatkasten beschikken over lavastenen. Lavasteen zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de kast altijd tussen de 50-80% blijft. Uw etiketten en kurken blijven daardoor in perfecte conditie.

Omgevingstemperaturen
De goede werking van een koelkast is afhankelijk van de temperatuur buiten die koelkast. Iedereen zal begrijpen dat een wijnkast het zwaar zal hebben als hij in een schuur staat waar het min vijf wordt. Bij al onze wijnkasten vermelden we de omgevingstemperatuur waarbinnen de kast optimaal functioneert. Overigens is het zo dat speciale voorzieningen in de wijnkast ervoor zorgen dat de temperatuur binnenin de kast gelijk blijft bij schommelende buitentemperaturen. Ja, dat houdt ook in dat de kast eventueel verwarmt. Uw wijn is dus altijd veilig!

Wijnzone
Gedeelte van de wijnkast waar de temperatuur onafhankelijk van de andere wijnzones regelbaar is.